Morwa

fitness-826940_1280Morwa spotykana jest pod postacią dużego krzewu lub niewielkiego liściastego drzewa. Głównymi obszarami gdzie występuje w dużych ilościach jest Afryka, Azja i Ameryka Północna. W rzadkich przypadkach spotykana jest w niektórych regionach Polski. Jeżeli chodzi po podział morwy istnieje wiele gatunków i podgatunków, ale do tych głównych zaliczyć można morwę afrykańską ( występuje w południowej i środkowej Afryce), morwę białą ( wschodnia Azja), morwę chińską (południowo-wschodnia Azja), morwę czarną (południowo-zachodnia Azja), morwę czerwoną (wschodnia Ameryka Północna), morwę teksańską (obszar występowania: Meksyk, Teksas, południowo-środkowa Ameryka). Nie wszystkie gatunki owoców morwy są jadalne. Najlepsze do spożycia są te pochodzące z morwy czarnej oraz morwy czerwonej. Morwa w branży spożywczej wykorzystywana jest to tart, likierów, win, wypieków ciastkarskich. Chińska medycyna ludowa wykorzystuje jej liście w ziołolecznictwie najczęściej przy gorączce, kaszlu i cukrzycy. Badania na razie na zwierzętach wykazały że spożycie morwy białej opóźnia procesy starzenia się.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *